OudeValutas.com logo
startpagina knop inwisselbare valuta's inwisselformulier feedback veelgestelde vragen
wissel oud geld in voor euro's

kwaliteit van munten en biljetten herkennen (numismatiek)

De staat van bewaring (kortweg kwaliteit) van een munstuk of biljet bepaalt voor een belangrijk deel de verzamelwaarde en de prijs ervan. De kwaliteit van munten en biljetten wordt beschreven aan de hand van internationale codes, zoals op deze pagina beschreven.

startpagina -> verzamelaars -> kwaliteit van munten en biljetten herkennen (numismatiek)

munt 20 Deense Kronen muntstuk 50 Oostenrijkse Schillings
codes staat van bewaring

Kwaliteit van munten en biljetten: klassen staat van bewaring

NEDERLANDS

ENGELS

FRANS

De kwaliteit van muntstukken en bankbriefjes wordt beschreven met behulp van internationale numismatiek codes, zogenaamde coin grading codes. In dit overzicht wordt elke code voorgesteld.

Redelijk (R) - Poor (PR)

Munten in een redelijke staat van bewaring kunnen erg versleten zijn. Het is echter mogelijk om het type munt te onderscheiden. Het jaartal is leesbaar, alsook de denominatie.

Biljetten in een redelijke staat van bewaring zijn erg versleten, vaak vuil en gescheurd. Jaartal en denominatie zijn leesbaar. Mogelijk bestaat het biljet niet uit één geheel maar uit meerdere (aan elkaar gekleefde) delen.

Goed (G) - Good (G) - Asssez Beau (AB)

muntstuk 2 Britse Ponden

redelijk (R)

poor (PR)

-

goed (G)

good (G)

assez beau (AB)

zeer goed (ZG)

very good (VG)

beau (B)

fraai (Fr)

fine (F)

très beau (TB)

muntstuk 1 Duitse Mark

zeer fraai (ZF)

very fine (VF)

très très beau (TTB)

prachtig (Pr)

extra fine (XF)

superbe (SUP)

ongecirculeerd - fleur de coin (FDC)

uncirculated - brilliant (UNC)

splendide - fleur de coin (SPL - FDC)

muntstuk 1 Pence

Munten in een goede staat hebben een design en jaartal die zichtbaar zijn, hoewel ze op verschillende plaatsen erg vervaagd zijn door slijtage.

Biljetten in een goede staat van bewaring zijn felgebruikt en vertonen typisch enkele kenmerken van slijtage: vouwlijnen, vlekken, opschriften in pen of potlood, kleine gaatjes, vuil, verkleuringen, scheuren in de randen en afgeronde hoeken.

Zeer Goed (ZG) - Very Good (VG) - Beau (B)

Munten in een zeer goede staat hebben een duidelijk zichtbaar design en jaartal. Door slijtage is het design echter op sommige plaatsen vlak en minder gedetailleerd.

Biljetten in een zeer goede staat vertonen duidelijke sporen van slijtage maar zijn intakt. De hoeken zijn mogelijk afgerond en de randen vertonen mogelijk scheurtjes die doorlopen tot in het design van het biljet. In het biljet zitten mogelijk enkele kleine gaatjes, waaronder mogelijk een gat in het midden tengevolge van plooien. Het papier is vrij slap. Biljetten in zeer goede staat missen geen stukken: ze zijn steeds helemaal volledig.

Fraai (Fr) - Fine (F) - Très Beau (TB)

Munten met een fraaie kwaliteit vertonen een lichte tot gemiddelde slijtage die gelijkmatig verdeeld is. Het design van de munt is nog zeer duidelijk, zonder afgevlakte delen.

Biljetten in een fraaie staat vertonen sporen van slijtage: plooien, vouwen en gelodderde randen. Het papier is niet uitermate vuil maar kan licht verkleurd zijn. De randen van het bankbiljet bevatten mogelijk kleine scheurtjes die echter niet tot in het design doorlopen. Een bankbiljet in fraaie staat bevat geen gat in het midden door het veelvoudig plooien. Mogelijk bevat het biljet enkele kleine gaatjes te wijten aan nietjes. Algemeen ziet een briefje in fraaie staat er wenselijk uit.

Zeer Fraai (ZF) - Very Fine (VF) - Très Très Beau (TTB)

Munten met een zeer fraaie staat van bewaring vertonen slechts een lichte slijtage. Alle belangrijke details in het design zijn nog scherp.

Biljetten in een zeer fraaie kwaliteit zijn aantrekkelijke biljetten, hoewel ze bepaalde kenmerken hebben die te wijten zijn aan slijtage. Mogelijk is heb biljet enkele malen geplooid. Het papier heeft ten hoogste een lichte verkleuring, de kwaliteit van het papier is nog relatief crispy. De randen vertonen geen scheurtjes. De hoeken van het biljet vertonen mogelijk lichte slijtage maar zijn niet afgerond.

Prachtig (Pr) - Extra Fine(XF) - Superbe (SUP)

Munten met een prachtige kwaliteit vertonen slechts zeer lichte slijtage, en dit slechts op de meest uitstekendende delen.

Biljetten in een prachtige staat zijn zeer aantrekkelijke biljetten met slechts kleine gebruikssporen. Maximum drie vouwlijnen zijn toegestaan om onder de categorie Zeer Fraai te kunnen behoren. Het papier is proper en helder en vertoont nog de originele glans. De hoeken mogen slechts zeer minieme sporen van afronding vertonen.

Ongecirculeerd / Fleur de Coin (FDC) - Uncirculated / Brilliant (UNC) - Splendide / Fleur de Coin (SPL / FDC)

Munten en biljetten met als staat van bewaring Fleur de Coin of Ongecirculeerd zijn absoluut perfect en vertonen niet de minste sporen van gebruik of slijtage.In de praktijk houdt dit in dat deze muntstukken en bankbriefjes nooit in circulatie geweest zijn.

muntstuk 20 Pence
muntstuk 5 Poolse Zloty
munt 2 Duitse Marken
munt 20 Tsjechische Kronen
munt 1 Ierse Pond united nations
munt 2000 Spaanse Pesetas

 

VERZAMELAARS

Heeft u een passie voor numismatiek, bent u een verzamelaar van oud geld, munten of biljetten? Kijk dan zeker even rond op de verzamelaars pagina. Laat ons weten naar welke biljetten of munten u op zoek bent, en we houden u ervan op de hoogte als een dergelijk biljet of munstuk bij ons binnenkomt.

Oudevalutas.com betaalt euro's voor uw oude biljetten en munten.

snel en eenvoudig, aan de beste prijs
muntstuk 1 Poolse Grosz

snel en eenvoudig

de beste prijs voor uw oude valuta's

ontvang euro's op uw bankrekening

startpagina

inwisselbare valuta

inwisselformulier

feedback

veelgestelde vragen

verzamelaars

vakantie valuta

over ons

 

oudevalutas.com -

 

- United Kingdom - u kunt ons contacteren via het contactformulier

item9a2

Deze site werd vervaardigd met Freeway Pro 5 voor een schermresolutie van 1024 x 960 pixels.

item22a
item22a Bookmark and Share item22a
item22a
oudevalutaslogo1 OudeValutas.com logo homebuttongraynl homebuttonyellownl startpagina knop inwisselbare valuta's inwisselbare valuta's inwisselbare valuta's inwisselformulier item2c veelgestelde vragen